2018 nærmer seg med stormskritt, og om du ikke allerede har planene klare for neste år, så kan det være et fint tidspunkt å starte nå.
Når du skal planlegge neste år vil et budsjett være et nyttig verktøy. Budsjettet er en oppstilling av de inntekter og kostnader du forventer å få det neste året og er en fin måte å synliggjøre de mål og planer du har for 2018.
Derfor trenger du budsjett
De aller fleste bedrifter vil ha veldig god nytte av et budsjett. Det gjelder uavhengig om det er en stor eller liten bedrift. Budsjettet kan gi deg gi svar på mange spørsmål. Hvilke varer eller tjenester og kunder tjener du penger på? Har du kontroll på økonomien din? Har du god nok betalingsevne til å betale utgiftene dine?
Ved å planlegge neste års inntekter og kostnader i et budsjett får du tenkt gjennom hvilke mål du har for året og hvordan du skal nå dem;
- Bør prisene økes? (i tråd med den generelle prisutviklingen)
- Skal bedriften utvide?
- Er det behov for flere eller færre ansatte?
- Må det investeres i nye maskiner eller annet utsyr
- Planlegges det andre endringer som påvirker inntekter og kostnader?
Et budsjett gir deg også gode muligheter til å simulere virkningen av tiltak du planlegger å gjennomføre. Det kan for eksempel være å finne ut hvor mye du må øke omsetningen med for å dekke inn kostnadene med en nyansettelse, eller å simulere hvordan resultatet blir påvirket av en ny investering i en varebil. Mulighetene er mange. Det er enkelt å gjennomføre og gir deg et godt grunnlag for å ta beslutninger. Du vil nok være enig i at det er bedre å gå konkurs i et regneark enn i virkeligheten!
Budsjettarbeidet i seg selv gir en god, historisk oversikt over din egen drift. Når man budsjetterer er det vanlig å ta utgangspunkt i regnskapstall. Dette gir deg økt bevissthet om hvor og hva pengene kommer fra, og hva pengene går til. Dette er helt avgjørende for å kunne drive lønnsomt over tid.
Ikke minst gir budsjettet deg en god mulighet til å ha kontroll med den økonomiske utviklingen gjennom året. Ved å måle regnskapet mot budsjett måned for måned vil du raskt få et signal dersom driften ikke utvikler seg som planlagt, og du kan raskt iverksette nødvendige tiltak for å endre kursen. Har du f.eks. budsjettert med en omsetningsvekst på 10 %, vil regnskapet raskt fortelle deg om du ligger an til å nå dette målet eller ikke, og du kan iverksette salgsfremmende eller kutte kostnader
Flere typer budsjett
Resultatbudsjettet eller driftsbudsjettet er det vanligste budsjettet. I resultatbudsjettet forøker du å forutsi forventede inntekter og kostnader for det kommende året, og i hvilken grad bedriften forventes å gå med overskudd eller underskudd.
Likviditetsbudsjettet forteller om deg om du har penger på konto til å betale de løpende utgiftene. Budsjettet har fokus på pengestrømmene til bedriften, og her prøver du i realiteten å forutse forventede bevegelser på bankkontoen din.
Pass på betalingsevnen din!
En rekke bedrifter viser til solide resultater og tilsynelatende god Økonomi, men betalingsevnen (likviditeten) kan likevel være presset. Manglende likviditet er i dag en vanligere årsaken til konkurs enn manglende lønnsomhet. Ved å utarbeide et likviditetsbudsjett kan du å en nyttig oversikt over hvilke perioder i året du vil oppleve størst press på likviditeten. Det kan f.eks. være ved større varekjøp, investeringer, betaling av avdrag eller skatter og avgifter. Alt dette er utbetalinger som ikke framkommer i et resultatbudsjett, men som i aller høyeste grad vil merkes på bankkontoen din. Med et budsjett kan du ligge i forkant, og om nødvendig gjøre nødvendige grep for å sikre at du har nok midler til å betale utgiftene når de forfaller.
Tips til budsjettarbeidet
Avslutningsvis vil vi gi deg noen generelle tips og råd å ta med videre i budsjettarbeidet.
- Vær realistisk. Mange har en tendens til å overvurdere inntektene og undervurdere kostnadene. Bruk din regnskapsfører som sparringspartner. Hun kjenner ofte realiteten i bedriften din godt.
- Lag periodiske budsjetter. For å fungere som et godt styringsverktøy bør budsjettet splittes opp på måneder. Da vil du også kunne fange opp sesongvariasjoner og tidlig kunne ta tak i eventuelle avvik mot regnskapet.
- Bruk aktivt regnskapet for inneværende år i budsjettarbeidet. Da har du gode erfaringstall å bruke som utgangspunkt for neste års budsjett og det er enkelt å komme i gang.
- Spar tid med å bruk velprøvde budsjettverktøy.
Vi hjelper deg med å sette opp et budsjett
Vi har ansatte med lang erfaring innenfor budsjettering. Vi kan blant annet hjelpe deg med:
- Gode verktøy for å utarbeide budsjetter
- Simulere ulike alternativer
- sammenligning med faktiske tall i regnskapet
- Utarbeide prognoser i løpet av året